fbpx

Vanaf 1 januari 2026 wordt elektronisch factureren via PEPPOL verplicht voor bedrijven in de B2B-sector. Deze nieuwe regelgeving brengt extra kosten met zich mee, vooral voor ondernemers die nog geen gebruik maken van e-facturatiesoftware.

einv header peppolBLUEv2

Om de overstap naar digitale facturatie te vergemakkelijken, heeft de Belgische Kamer een wetswijziging aangenomen. Kleine vennootschappen kunnen nu profiteren van een fiscaal voordeel: de kosten voor PEPPOL e-facturatiesoftware zijn tijdelijk 120% fiscaal aftrekbaar. Dit is hét moment om over te stappen op e-facturatie.

PEPPOL e-facturatie verplicht vanaf 2026

Tot nu toe was het verplicht om via PEPPOL te factureren alleen van toepassing voor bedrijven die zaken doen met de Federale of Vlaamse overheid. Maar vanaf 1 januari 2026 wordt deze verplichting uitgebreid naar alle bedrijven in de B2B-sector. Hoewel dit nog even op zich laat wachten, raden onze digitale experts aan om nu al actie te ondernemen. De overstap naar PEPPOL vergt meer dan het simpelweg bijwerken van een Excel- of Word-bestand. Om bedrijven te helpen, heeft de overheid nu een tijdelijke steunmaatregel ingevoerd.

Wat houdt de 120% fiscale aftrekbaarheid in?

De nieuwe maatregel biedt kleine vennootschappen een 120% fiscale aftrekbaarheid op de kosten voor PEPPOL e-facturatiesoftware. Dit geldt voor directe kosten die verband houden met het voldoen aan de elektronische factureringsverplichtingen. Voorbeelden hiervan zijn abonnementskosten voor facturatieprogramma's waarmee je elektronische facturen kunt maken, verzenden en ontvangen, evenals de kosten voor advies en software.

Let op: deze fiscale aftrek geldt niet voor investeringen in software en de bijbehorende afschrijvingen.

Wie komt in aanmerking voor dit voordeel?

Alleen kleine vennootschappen komen in aanmerking voor deze tijdelijke fiscale aftrek. Als je onderneming niet voldoet aan de definitie van een kleine vennootschap, kun je dit voordeel helaas niet benutten. De regeling is van toepassing op zowel de personenbelasting als de vennootschapsbelasting.

Hoe lang geldt deze maatregel?

De maatregel is van kracht vanaf 1 januari 2024 en geldt voor het aanslagjaar 2025. Dit voordeel loopt tot 1 januari 2028, waarna de regeling wordt ingetrokken. Na 2028 is er dus geen verhoogde fiscale aftrek meer mogelijk. Het is daarom verstandig om nu al de overstap naar PEPPOL e-facturatie te maken. Zo ben je niet alleen tijdig in orde, maar bespaar je ook op de kosten.

Conclusie

Voor kleine vennootschappen biedt de overstap naar PEPPOL e-facturatie niet alleen voordelen op lange termijn, maar nu ook een direct financieel voordeel dankzij de tijdelijke 120% fiscale aftrekbaarheid. Wacht niet tot de deadline van 2026, maar maak nu de overstap en profiteer van deze gunstige regeling.

Nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op.