fbpx

Ben je zelfstandige en denk je na over je pensioen? Het uitstellen van je pensioen kan vanaf nu financieel aantrekkelijker zijn, dankzij de introductie van de pensioenbonus voor zelfstandigen.

Finum Accountants pensioen

Deze bonus, die vanaf 2025 van kracht wordt, stimuleert je om langer door te werken en biedt belastingvrije voordelen. In deze blog leggen we uit wat dit voor jou betekent en hoe je hiervan kunt profiteren.

Pensioenbonus voor zelfstandigen: wat is het?

De pensioenbonus is een extra beloning die je opbouwt voor elke dag dat je blijft werken na je vervroegde pensioenleeftijd. Dit is nu niet alleen voor werknemers van toepassing, maar ook voor zelfstandigen. Het grote voordeel? De bonus is vrijgesteld van zowel belastingen als sociale bijdragen, waardoor je netto meer overhoudt.

Pensioenleeftijd en belastingvoordelen

De wettelijke pensioenleeftijd stijgt naar 66 jaar in 2025 en naar 67 jaar in 2030. Toch kiezen veel mensen ervoor om eerder met pensioen te gaan, mede door fiscale voordelen bij vervroegd pensioen. Als zelfstandige kun je echter profiteren van een verlaagde eindbelasting op je individuele pensioentoezegging (IPT) en vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), op voorwaarde dat je blijft werken tot de wettelijke pensioenleeftijd of een volledige loopbaan van 45 jaar.

Blijven werken tijdens (vervroegd) pensioen

Zelfstandigen die ervoor kiezen om tijdens hun pensioen bij te verdienen, moeten rekening houden met inkomensgrenzen en extra belastingdruk. Deze beperkingen gelden echter niet voor inkomsten uit managementvennootschappen, die op een later moment fiscaal gunstig kunnen worden uitgekeerd. De pensioenbonus maakt het nu extra aantrekkelijk om langer door te werken zonder dat je met dergelijke beperkingen te maken krijgt.

Wat betekent dit voor jou?

Als je van plan bent binnenkort met (vervroegd) pensioen te gaan, is het belangrijk om de nieuwe mogelijkheden van de pensioenbonus te overwegen. Het kan je financieel voordeel opleveren om je pensioen nog even uit te stellen. Meer details worden in 2025 verwacht, maar je kunt nu al meer informatie vinden op de website van de Federale Pensioendienst.

Conclusie: langer doorwerken als zelfstandige wordt nu beloond met de belastingvrije pensioenbonus. Als je twijfelt of je wilt profiteren van deze regeling, neem dan contact met ons op.