fbpx

De Vlaamse regering zet sterk in op de vergroening van ons wagenpark en moedigt de aankoop van zero-emissievoertuigen aan. Vanaf 2024 kun je als eenmanszaak of vzw profiteren van een premie tot €5000 voor de aankoop van een elektrisch voertuig. 

scott rodgerson 5v235ueAU58 unsplash

Deze maatregel is bedoeld om de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen en duurzaam vervoer toegankelijker te maken.

Heb jij onlangs een nieuwe of tweedehands volledig elektrisch voertuig aangeschaft? Ontdek hier of je in aanmerking komt voor deze aantrekkelijke premie en wat de exacte voorwaarden zijn.

Wie komt in aanmerking voor de premie?

De premie is beschikbaar voor:

  • Natuurlijke personen
  • Vzw's en stichtingen
  • Aanbieders van autodelen
  • Eenmanszaken

Je kunt in aanmerking komen voor de premie als je in eigen naam en voor eigen rekening de aankoop doet. Het maakt hierbij niet uit of het voertuig voor privé- of beroepsdoeleinden wordt gebruikt, zolang het voertuig maar vanaf 1 januari 2024 is ingeschreven op een adres in het Vlaamse Gewest en je het gedurende ten minste 3 jaar in bezit houdt. Ondernemingen en leasingformules zijn uitgesloten van deze premie, maar zij kunnen wel profiteren van andere fiscale voordelen voor elektrische voertuigen.

Voorwaarden voor een nieuw of tweedehands voertuig

Om recht te hebben op de premie, moet je voertuig aan de volgende eisen voldoen:

  • Nieuwe voertuigen: De aankoopprijs mag niet hoger zijn dan 40.000 euro.
  • Tweedehands voertuigen: De aankoopprijs mag niet hoger zijn dan 60.000 euro en het voertuig moet tussen de 3 en 8 jaar oud zijn.

Opgelet: enkel volledig elektrische voertuigen of voertuigen met brandstofcellen komen in aanmerking. (Plug-in) hybride voertuigen zijn uitgesloten.

Het voertuig moet bij een erkende autohandelaar worden aangekocht; aankopen van particulieren geven geen recht op de premie.

Hoeveel bedraagt de premie?

  • Nieuwe elektrische wagen: Je ontvangt een premie van maximaal €5000.
  • Tweedehands elektrische wagen: De premie bedraagt €3000.

De premie mag echter nooit meer dan 25% van de aankoopwaarde bedragen. Een natuurlijke persoon kan de premie slechts één keer ontvangen, en de premie kan maximaal één keer per voertuig worden uitgekeerd.

Hoe vraag je de premie aan?

Als je voldoet aan alle voorwaarden, kun je de premie eenvoudig digitaal aanvragen. Binnen 90 dagen na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst meld je je aan via het digitaal loket van de Vlaamse overheid. Je kunt je aanvraag indienen, zelfs als je voertuig nog niet is ingeschreven. Na het indienen van de vereiste documenten ontvang je een bevestiging en volgt er een grondige analyse van de documenten.

Heb je vragen over investeringen zo'n aankopen en bijhorende premies? Neem dan zeker contact met ons op.