fbpx

Bij het investeren in vastgoed sta je als ondernemer voor een cruciale beslissing: koop je het vastgoed privé of via je vennootschap? Beide opties hebben hun eigen fiscale en financiële gevolgen, afhankelijk van het type vastgoed en je plannen op lange termijn. 

Investeer in vastgoed finum accountants

Van belastingen op huurinkomsten tot meerwaardebelasting bij verkoop, de impact kan groot zijn. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

1. Gezinswoning: privé of via je vennootschap?

Het lijkt misschien aantrekkelijk om je gezinswoning via de vennootschap te kopen. Aankoopkosten en intresten zijn namelijk aftrekbaar, en je kunt het pand afschrijven, wat fiscale voordelen oplevert. Toch raden de meeste experts aan om een gezinswoning in privébezit aan te kopen. Als particulier betaal je minder belasting op de meerwaarde bij verkoop (na vijf jaar zelfs geen meerwaardebelasting). Bovendien is bij overlijden erfbelasting vaak niet van toepassing op de gezinswoning, terwijl je via de vennootschap het risico loopt op een ‘voordeel van alle aard’ dat privé belast kan worden.

2. Tweede verblijf: privébezit of via de vennootschap?

Ondernemers die investeren in een tweede verblijf doen dit vaak zowel als belegging als voor persoonlijk gebruik. Hier geldt dat privébezit meestal voordeliger is. Als je het tweede verblijf privé aankoopt en verhuurt aan een particulier die het niet beroepsmatig gebruikt, zijn de huurinkomsten onbelast. Verkoop je het pand na vijf jaar, dan betaal je geen meerwaardebelasting. Bij aankoop via de vennootschap worden de winsten bij verkoop wél belast, waardoor de aanvankelijke fiscale voordelen minder interessant worden.

3. Zakelijk vastgoed: kopen via de vennootschap of privé?

Voor vastgoed dat volledig beroepsmatig wordt gebruikt, zoals een praktijkruimte of bedrijfsgebouw, is de aankoop via de vennootschap vaak de beste optie. Je kunt de btw op nieuwbouw recupereren en kosten en afschrijvingen in mindering brengen van de vennootschapsbelasting. Toch is het belangrijk om je lange termijnplannen in overweging te nemen. Wil je het pand in de toekomst privé behouden of samen met het bedrijf verkopen? Dit heeft gevolgen voor de fiscale behandeling van de meerwaarde en de verkoopprijs van je vennootschap.

4. Beleggingsvastgoed: privé of via de vennootschap?

Bij de aankoop van beleggingsvastgoed voor verhuur wordt privébezit doorgaans als voordeliger beschouwd, zeker op lange termijn. Huurinkomsten uit privé vastgoed dat verhuurd wordt aan particulieren zijn niet belast, en als je het pand na vijf jaar verkoopt, hoef je geen meerwaardebelasting te betalen. Via de vennootschap worden huurinkomsten echter belast, en de meerwaardebelasting bij verkoop is vaak hoger, waardoor de voordelen van kostenaftrek en afschrijvingen op korte termijn minder aantrekkelijk worden.

5. Vruchtgebruik en recht van opstal: een slimme combinatie

In sommige gevallen is een combinatie van privé en vennootschap aantrekkelijk. Bijvoorbeeld via vruchtgebruik of het recht van opstal. Hierbij koopt de vennootschap het recht om het beroepsmatig gebruikte deel van het vastgoed te gebruiken, terwijl de volle eigendom in privéhanden blijft. Dit kan vooral nuttig zijn bij gemengd gebruik, zoals bij praktijkruimtes of als je nog geen vast plan hebt voor de toekomst van het vastgoed. Zorg wel voor een correcte waardering van het vruchtgebruik om fiscale sancties te voorkomen.

Finum Accountants: jouw expert in de juiste beslissingen

Vastgoedinvesteringen vragen om een goed doordachte strategie. Of je nu investeert in privé- of zakelijk vastgoed, de fiscale en financiële gevolgen kunnen complex zijn. Finum Accountants staat klaar om je te adviseren op maat, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen en het maximale rendement haalt uit je vastgoed. Wij zorgen voor een optimale fiscale planning en helpen je om valkuilen te vermijden.

Heb je vragen over investeringen in vastgoed? Neem dan zeker contact met ons op.