fbpx

Na jaren van hard werken is jouw onderneming uitgegroeid tot een succes, en wellicht overweeg je om de aandelen over te dragen aan de volgende generatie. 

masjid maba fTRZAC uri4 unsplash

Veel ondernemers kiezen voor een schenking via de notaris, maar soms lijkt een eenvoudige overschrijving in het aandeelhoudersregister ook een aantrekkelijke optie. Toch is het belangrijk om te weten dat er juridische twijfels bestaan over de rechtsgeldigheid van een dergelijke overschrijving als schenking.

Een schenking is in feite een overdracht van eigendom zonder tegenprestatie, en deze kan op verschillende manieren plaatsvinden. Rechtstreekse schenkingen, zoals een notariële akte, zijn juridisch duidelijk en worden altijd geregistreerd, waardoor schenkbelasting verschuldigd is. Onrechtstreekse schenkingen, zoals een bankgift, kunnen daarentegen zonder notaris worden uitgevoerd en vermijden daardoor directe belastingen, al moeten bepaalde voorwaarden worden nageleefd om erfbelasting te voorkomen.

Bij de overdracht van aandelen speelt het aandeelhoudersregister een belangrijke rol. Dit register legt vast wie de eigenaar is van de aandelen, maar volgens de meeste juristen brengt een inschrijving in het register alleen geen eigendomsoverdracht tot stand. Dit betekent dat een overschrijving in het aandeelhoudersregister juridisch gezien niet voldoende is om als schenking te gelden, wat voor onzekerheid kan zorgen bij eventuele geschillen.

Wil je er zeker van zijn dat de overdracht van jouw aandelen juridisch waterdicht is? Dan raden we aan om dit via een notariële akte te regelen. Hoewel hier kosten aan verbonden zijn, zoals notariskosten en mogelijk schenkbelasting, voorkom je zo juridische complicaties en zorg je voor een heldere en betwiste overdracht van jouw onderneming aan de volgende generatie. Heb je vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Heb je vragen voor jouw bedrijf hierover? Neem dan zeker contact met ons op.