fbpx

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) heeft de afgelopen jaren strengere eisen gesteld bij de toepassing van het gunstregime voor schenk- en erfbelasting bij familiale vennootschappen. Hoewel de wetgeving al meer dan tien jaar ongewijzigd is, heeft Vlabel managementvennootschappen systematisch uitgesloten van dit gunstregime. Er lijkt echter een kentering te komen.

kira auf der heide IPx7J1n xUc unsplash

Schenking en vererving bij familiale vennootschappen

In het Vlaamse Gewest bestaat er al geruime tijd een gunstregime in de erf- en schenkbelasting voor zogenaamde ‘familiale vennootschappen’. Als je voldoet aan de vereiste voorwaarden, kun je een schenking doen met vrijstelling van schenkbelasting (in plaats van 3% schenkbelasting in rechte lijn) of vererven aan een vast tarief van 3% erfbelasting, in plaats van de progressieve tarieven in rechte lijn.

De voorwaarden van het gunstregime

Om in aanmerking te komen voor dit gunstregime, moet je voldoen aan enkele strikte voorwaarden:

  1. Participatievoorwaarde: Je moet een minimumaandeel in de vennootschap hebben.
  2. Echte Economische Activiteit: De vennootschap moet een reële economische activiteit uitoefenen, waarbij patrimoniumvennootschappen zijn uitgesloten.
  3. Verderzettingsvoorwaarde: De activiteiten van de vennootschap moeten worden voortgezet.
  4. Handelsactiviteit: De vennootschap moet een handels-, nijverheids-, landbouwactiviteit of een vrij beroep uitoefenen. Loutere ‘managementvennootschappen’ waren tot nu toe uitgesloten.

Een managementvennootschap, wat is dat?

In België omvat de term ‘managementvennootschap’ meer dan enkel vennootschappen die een bestuursmandaat in een andere vennootschap uitoefenen. Volgens voormalig staatssecretaris John Crombez zijn dit vennootschappen waarmee mensen zichzelf laten uitbetalen voor hun diensten. Dit betreft voornamelijk bedrijfsleiders, ondernemers, kaderleden en vrije beroepen.

Vlabel’s Strikte Interpretatie

Vlabel’s strenge interpretatie hield in dat vrije beroepen, zoals medisch specialisten, notarissen, advocaten en accountants, die hun diensten factureerden aan een associatie of middelenvennootschap, geen aanspraak konden maken op het gunstregime. Deze vennootschappen werden beschouwd als ‘managementvennootschappen’ en niet als beoefenaars van een vrij beroep.

Rechtbank hervormt Vlabel’s beleid

Op 9 april heeft de rechtbank van eerste aanleg in Gent Vlabel’s zienswijze van tafel geveegd. Het feit dat vrije beroepsbeoefenaars hun diensten aanrekenen aan een associatie of middelenvennootschap, betekent niet dat hun vennootschap geen vrij beroep uitoefent. Hun managementvennootschappen blijven onderworpen aan de deontologische regels voor vrije beroepen en leveren diensten die kenmerkend zijn voor een vrij beroep. De facturatie via een gezamenlijke vennootschap of associatie doet hier niets aan af.

Schenkingen of nalatenschappen uit het verleden

Het is belangrijk te weten dat je binnen drie maanden na ontvangst van een aanslagbiljet van Vlabel bezwaar moet aantekenen. Na deze termijn wordt de aanslag definitief en kan deze niet meer voor de rechtbank worden aangevochten. Een wijziging in de rechtspraak biedt geen grond voor ambtshalve ontheffing, tenzij het om een arrest van het Grondwettelijk Hof gaat. Snel handelen is dus essentieel!ootschap, geen aanspraak konden maken op het gunstregime. Deze vennootschappen werden beschouwd als ‘managementvennootschappen’ en niet als beoefenaars van een vrij beroep.

Heb je vragen voor jouw bedrijf hierover? Neem dan zeker contact met ons op.