fbpx

Het tijdperk van digitaal factureren via Peppol komt eraan en de verplichting geldt niet langer alleen voor overheidsinstanties. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft een akkoord bereikt dat vanaf 1 januari 2026 bedrijven in de B2B-sector verplicht om deze methode te gebruiken. Het is essentieel om proactief te zijn, de nodige redenen hierover zal je in dit artikel terugvinden.

einv header peppolBLUEv2

Wat is Peppol?

Voor velen blijft Peppol een mysterie. Peppol staat voor 'Pan-European Public Procurement On-Line' en biedt een veilig netwerk, opgezet door de EU, waarmee bedrijven digitale facturen (XML en UBL) kunnen versturen en ontvangen. Met de juiste software kunnen deze bestanden wereldwijd correct worden gelezen en verwerkt, wat niet alleen de efficiëntie en transparantie van facturering verbetert, maar ook de verwerking ervan binnen de Europese Unie.

Wat betekent het nieuwe akkoord voor bedrijven?

Het recente akkoord van minister Van Peteghem heeft grote implicaties. Digitale facturatie via Peppol wordt verplicht om phishing en btw-fraudes tegen te gaan, de btw-kloof te verkleinen en administratieve vereenvoudiging te bevorderen. Door uniformiteit en veiligheid over de hele EU te garanderen, sluit Peppol potentiële achterpoortjes volledig af.

En waarom best nu 'al' beginnen?

Hoewel de verplichting voor B2B-bedrijven pas in 2026 van kracht wordt, adviseren wij om nu al actie te ondernemen. Uw klanten zullen ook moeten overstappen, dus een voorsprong hebben is cruciaal. Daarnaast zorgt Peppol niet alleen voor efficiëntie bij uw boekhouder, maar ook binnen uw organisatie, bij klanten en leveranciers.

  1. Tijd winnen: Facturen worden sneller verwerkt in plaats van dagen wachten, met automatische verwerking en betaling na goedkeuring.
  2. Cashflow ziet er plots beter uit: Snellere verwerking = snellere betalingen.
  3. Meer inzicht: Real-time inzicht in financiële resultaten door directe boekhoudkundige verwerking.
  4. Hogere efficiëntie: Snelle en efficiënte verzending, ontvangst en verwerking van facturen bespaart tijd en geld.
  5. Transparantie ten top: Standaardformaten voorkomen fouten en verhogen de transparantie, mogelijk tot op artikelniveau.
  6. Betere samenwerking: Efficiëntere samenwerking tussen bedrijven en overheidsinstanties.
  7. Verbeterde beveiliging: Gebruik van beveiligde protocollen en verificatie van identiteit zorgen voor bescherming tegen ongeautoriseerde toegang of vervalsing.

Tijd om ermee aan de slag te gaan

Als u actief bent in B2B, is overstappen naar het Peppol-netwerk onvermijdelijk. Het niet naleven van deze regelgeving kan leiden tot onbetaalde facturen en boetes. Begin nu en profiteer van de voordelen.

Bij Finum Accountants staan wij klaar om u te begeleiden bij deze digitale transformatie. Wacht niet tot het te laat is - laat ons u helpen de juiste stappen te zetten!

Nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op.