fbpx

Wat zijn de spelregels bij de uitgifte van een voucher? Sinds 1 januari 2019 zijn de regels aangepast.

Wat is een voucher?

Een voucher houdt in dat er een verplichting ontstaat bij de uitgifte om deze voucher te aanvaarden als tegenprestatie van een goederenlevering of dienst. Een voucher omhelst dus niet de klassieke betaalmiddelen zoals geld, prepaid kaarten of kredietkaarten. Ook kortingsbonnen zijn geen vouchers.

Voorbeelden van vouchers: met een voucher kunt u uit eten in een restaurant, overnachten in een hotel naar keuze, goederen aankopen in winkel, enzovoort. Het maakt niet uit of u de voucher op papier gebruikt of online, of op nog een andere manier.

Onderscheid enkelvoudige versus meervoudige voucher

Een belangrijk onderscheid betreft het gebruik van de voucher: enkelvoudig of meervoudig.

Bij de enkelvoudige voucher zijn volgende gegevens op het tijdstip van uitgifte gekend: de plaats van de goederenlevering of dienst én het bedrag van de BTW dat verschuldigd is. Bijvoorbeeld een kledingbon bij winkel X gelegen in Antwerpen en waarover 21% BTW verschuldigd is. Op het moment van uitgifte is het bedrag van de BTW bekend.

Bij meervoudige vouchers is er op het moment van uitgifte nog geen duidelijkheid over de plaats en het bedrag van de BTW. Een klassiek voorbeeld van een meervoudige voucher is een bon voor een restaurant. Op het eten is immers 6% BTW verschuldigd en op de drank 21% BTW. Op voorhand is niet geweten welk gedeelte van de uiteindelijke rekening betrekking zal hebben op voeding of op drank.

Wat met BTW bij vouchers?

Bij de enkelvoudige voucher is de BTW steeds verschuldigd over elke schakel in de ketting waarbij de voucher wordt overgedragen, behalve bij de laatste schakel die de effectieve uitvoering van de prestatie betreft. Bij de kledingbon is bij uitgifte van de bon 21% BTW verschuldigd.

Bij de meervoudige voucher is enkel BTW verschuldigd over de laatste schakel in de ketting. Want het is pas op dat tijdstip dat het bedrag aan verschuldigde BTW gekend is. Denk maar aan het voorbeeld van het restaurant waar zowel gegeten als gedronken kan worden. De tussenstappen worden dan aanzien als een financiële transactie.

Advies van Finum Accountants

Heeft u vragen over de BTW-regeling bij vouchers? Vraag gerust een woordje uitleg bij uw contactpersoon bij Finum Accountants.

CTA blok nieuwsbericht 2