fbpx

Ieder jaar voert de overheid niet-aangekondigde controles uit. Maar ieder jaar laat de overheid ook in ‘haar kaarten’ kijken. Zo maakt de administratie kenbaar waarop ze extra zal letten bij de toekomstige controles.

De overheid wil zo de burger sensibiliseren om met de nodige aandacht de jaarlijkse aangifteverplichting in te vullen.

Wat zijn aandachtspunten bij fiscale controles?

Volgende topics houdt de overheid extra in de gaten:

  • Buitenlandse rekeningen: deze rekeningen moet u aangeven. Belgen moeten de dividenden en intresten die in het buitenland ontvangen zijn, opnemen in de aangifte. Ze zijn immers onderworpen aan de Belgische roerende voorheffing. Veel Belgen kregen een brief van de administratie over de vaststelling van een rekening in het buitenland en de verplichting deze rekening aan te geven.
  • Bewijs van werkelijke kosten: er geldt een verhoogde forfaitaire kostenaftrek. De belastingplichtigen die de hogere beroepskosten aftrekken, zullen dit moeten aantonen.
  • Verhuur van onroerend goed: de overheid zal gericht controleren of de verhuurinkomsten van de onroerende goederen juist werden aangegeven. Zo ziet de overheid erop toe dat de belastingplichtige in de aangifte juist opneemt of de huurder het onroerend goed al dan niet voor professionele doeleinden gebruikt. Verhuur voor professionele doeleinden wordt immers zwaarder belast.

Inlichtingenfiche

Finum Accountants heeft een inlichtingenfiche om de situatie van de belastingplichtige zo juist mogelijk te kennen zodat we de fiscale verplichtingen zo goed mogelijk nakomen.

Wat zijn de onderzoekstermijnen van de fiscus?

De normale onderzoekstermijn voor de controle van de inkomsten bedraagt 3 jaar. De termijn begint te lopen op 1 januari van het aanslagjaar. Voor aanslagjaar 2019 over de inkomsten 2018 begint de termijn dus te lopen op 1 januari 2019 en loopt tot 31 december 2021.

In geval van aanwijzingen van fraude bedraagt de termijn 7 jaar. In het voorbeeld van aanslagjaar 2019 zal de termijn dus verstrijken op 31 december 2026.

Nog vragen over fiscale controles?

Meer informatie over uw fiscale verplichtingen? Stel uw vraag aan uw Finum contactpersoon of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

CTA blok nieuwsbericht 2