fbpx

Vanaf 1 januari 2025 wordt het investeringsaftreksysteem grondig hervormd, zoals voorgesteld in het wetsontwerp met diverse fiscale bepalingen (DOC 55-3865/001). Wat staat er precies te gebeuren?

towfiqu barbhuiya jpqyfK7GB4w unsplash

Ten eerste worden de tarieven niet langer gebaseerd op indexcijfers, maar worden ze vervangen door vaste percentages. Daarnaast wordt de lijst van investeringen die in aanmerking komen regelmatig geactualiseerd. Gelukkig blijft de mogelijkheid om aftrek over te dragen behouden.

Het nieuwe systeem introduceert ook drie categorieën van investeringsaftrek:

  1. Basisaftrek: 10% voor natuurlijke personen en kleine vennootschappen, met een verdubbeling tot 20% voor digitale vaste activa.
  2. Verhoogde thematische aftrek: 40% voor natuurlijke personen en kleine vennootschappen, en 30% voor andere vennootschappen. Dit is gericht op investeringen in energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, koolstofemissievrij vervoer en meer.
  3. Technologie-aftrek: 13,5% voor eenmalige investeringen in octrooien en milieuvriendelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en 20,5% voor gespreide investeringen.

Benieuwd hoe deze hervormingen jouw bedrijf kunnen beïnvloeden? Of nog vragen?

Neem dan zeker contact met ons op.